當前位置 : 首頁 > 案例 > 寺下山隱民宿

寺下山隱民宿

現代簡約 800平方m2

The project is located in HufengMountain Village, Zengjia Town, Shapingba District, Chongqing City. It is built by an old path and is hidden in the forest. Along the pavement, you can see the site of the Hufeng Temple, which is buried in the grass on the top of the mountain, with only several Buddhas remained inside. That is the origins of the name of the project. With the gradual development of Chongqing University Town, where Hufeng Mountain Village is located, during these years, it has added a strong artistic atmosphere to Hufeng Mountain, which is only 20-minute drive from the core area of the University Town. Many artists from Sichuan Fine Arts Institute, Chongqing Normal University, Chongqing University and other universities have settled in Hufeng Village, opening studios, galleries, hostel and tea houses.

▼改造前后修建對比,(左)改造后 /(右)改造前
before and after renovation, (left) after renovation / (right) before renovation

傳承與重生
Inheritance and Renewal

修建的更新與介入帶來了新舊聯絡的考慮與重塑。民宿的基址,是一座殘缺拋棄的夯土老房圍合而成的三合院。為了傳承這西南地區特有的山地村莊的文脈與肌理,新建的修建也經過控制體量的規范與圍合恢復了基址以前的院子空間。另一處的處理也表達出了對原有場所的尊重:場所所在的標高與上部的公路,筆直海拔相差約五十米,但不管規劃師和民宿主均堅持不去修通公路,僅靠一條一米多寬的陡峭石板步道作為交通聯接。游人們踏著青石板,伴著清風拂過竹林的動靜,路過一湖碧水后望見路周圍那片拙樸的夯土老墻,便曉得了寺下山隱就在眼前。如同經歷了一場天然的精神洗禮,使抵達的進程充滿了儀式感。

▼生成剖析,generation analysis

The renewal of the building brings the thinking and reshaping of the relationship between old and new. The base of the project is a courtyard house enclosed by a broken earthen wall. To inherit the special characteristics and culture of the mountain villages in the southwestern region of China, the newly buildings try to restore the original form of the site by controlling the scale and encirclement of the volume. Another point also shows the respect for the original site: the vertical distance between the site and the upper road is about 50 meters, but both the designer and the owner insisted on not repairing the road, so the only link is a stone foot path that is about one meter wide. The visitors walks on the bluestone slab, accompanied by the breeze blowing through the bamboos. After passing through a pool, they saw the old earthen wall at the end and they know that they arrive their destination, as experiencing a spiritual baptism of natural and a journey full of the sense of ritual.

▼進口處的游客款待驛站,entrance to the guest house

除了經過傳承與保存來問候前史外,更重要的是考慮如何激活并使之得以重生。規劃師經過與民宿主的洽談,決議犧牲掉一部分的底層面積,然后保存下三合院沿步道一側的夯土老墻。防水是保護土墻的要害,為遮蓋雨水以防腐蝕,架空在老夯土墻之上,新建了滿意休閑茶飲一同視界開闊具有觀景功能的側翼體量,在材料上則主要選用極具現代感的鋼結構和玻璃,與下方傳統夯土質感構成強烈的對比??葑溟g,抬頭將山林云海一覽無余,垂頭看得到老夯土墻的遺址,演繹出一場現代與傳統的對話。另外,非遺展廳、餐廳等底層公共空間的圍合結構,大部分選用新工藝下改進的夯土方法,活化了鄉土制造的傳統,既是對老夯土墻的照顧,亦是為其注入了新的生命力。漫步于三合院之間,行走并不斷深入修建的進程中,從進口的老夯土墻,到主體修建的素混凝土,再到旮旯出挑的鋼結構樓梯,無不隱藏著制造材料從傳統向現代、從舊到新逐漸過渡的美妙邏輯,能夠感受到規劃師對這片場所新舊聯絡的回應與闡釋,這片夯土老房在此時似乎得到了“重生”。

▼下部為夯土墻,上方為玻璃體塊,二者構成對比,contrast between the rammed earth walls and the glass box above

Excepting inheritance and retention, it is more important to think about how to activate and revitalize. After negotiating with the owner, the designer decided to abandon some use of the ground floor area to retaining the old wall along the pavement. Waterproofing is the key to protect the earthen wall. In order to prevent the erosion of rainwater,a tea house with a good view is structured over the earthen wall. In terms of materials, it is mainly used steel and glass to create a strong contrast with the traditional wall below. Sitting in the tea house, when you look up, there is the forest; when you looking down, there is the old earthen walls, which is a dialogue between modern and traditional. In addition, most of the enclosed structures in the lower public spaces, such as intangible cultural heritage exhibition halls and restaurants, use the improved earthen wall with new technology, which are both an echo of the old earthen walls and an injection of new vitality. Strolling between the courtyards, walking through the building, from the old earthen walls at the entrance, to the prime concrete of the main building, then to the steel structure of stairs at the corner, all shows the logic of the evolution of the material from tradition to modern, which reflects the designer’s response and interpretation of the new and old relationship of this venue. This old house has been “reborn” at this moment.

▼玻璃體塊內為餐廳,dining space in the glass box


▼一層非遺展廳,exhibition room on the first floor

▼鄉間書屋與無邊水池,study room with infinity pool

▼院子細部,details of the courtyard

Today there are lots of people who passionate about nature. The guest house is such a work exudes the sense of nature,from the landscape to the craft. The entrance corridor is paved by the remaining bamboo rafts which are embedded in the soil, interspersed with gravel. Walking into the courtyard, there are no traces of artificial design of the landscapes. The naturally growing weeds have no sense of desolate, but adding more vitality. Throughout the yard, from the southeast to the northwest, through the layout of the building and the change of the floor height, we can form the overlapping and virtual-real line-of-sight relationship. Across the corridor next to the reading space, a three-story building appears with an elegant courtyard and lawn,which could be a big surprise. The sense of“wild”infiltrates into every corner of the space, showing the beauty of nature without artificial design.

▼西院的三層客房,three-leveled guest house in the west courtyard

▼樹影斑駁的一米陽臺,one-meter balcony with tree shadows

▼清晨的客房與天臺,guest room and terrace in the early morning

<div class="ss-twelvecol shortcolumn" font-size:16px;background-color:#ffffff;"="" style="word-wrap: break-word; font-family: "sans serif", tahoma, verdana, helvetica; font-size: 12px; white-space: normal; color: rgb(51, 51, 51);">

▼總平面圖,site plan

▼一層平面圖,first floor plan

▼二層平面圖,second floor plan

▼三層平面圖,third floor plan

▼立面圖,elevations

▼剖面圖,sections


上一個案例 : Nexcenter Lab實驗室

下一個案例 : FW.GID辦公室

返回列表

辦公裝修要花多少錢?

目前已有 58 人獲取裝修報價

預估報價

  • 454657

精品丝袜国产自在线拍高清_日本最新免費av一二區不卡_欧美日韩在线精品视频二区